Umami – smak Kraju Kwitnącej Wiśni
14 września 2024Menu sezonowe „Jesień 2024”
29 września 2024Łosoś Mowi Supreme – menu weekendowe 20-22 września 2024
Łosoś jest nieustannie najchętniej zamawianą przez naszych Gości rybą. Wychodząc naprzeciwko ich gustom zaplanowaliśmy wyjątkowe kulinarne wydarzenie. Na najbliższy weekend 20- 22 września 2024, Chef Mariusz Melcer przygotował coś specjalnego dla fanów tej przepysznej ryby – unikalne menu weekendowe. Cztery nietuzinkowe propozycje łączące ducha Japonii z kuchnią fusion. W każdej z nich pierwsze skrzypce będzie grał łosoś Mowi Supreme.
Zaserwujemy Wam dwie pozycje na bazie łososia przygotowanego techniką kombujime. Dzięki niej ryba ma jeszcze delikatniejszą strukturę oraz wyraźniejszy smak bogatszy w umami. Kombujime to oryginalna japońska technika stosowana od wieków. Japończycy używają jej przede wszystkim do białych ryb. Polega na umieszczaniu fileta ryby pomiędzy specjalnie przygotowanymi, bogatymi w naturalny glutaminian liśćmi wodorostów kombu. Ryba leżakując w takich warunkach przejmuje część glutaminiau z wodorostów, zyskując głębię smaku. Dzisiaj jest stosowana przede wszystkim ze względu na walory smakowe. W dawnych czasach była również sposobem konserwacji.
Spróbujcie łososia kombujime w formie autorskiego nigiri ze świeżo tartym kłączem wasabi. W intensywniejszym wydaniu zaserwujemy go jako sashimi hurazukuri. Towarzyszyć mu będzie świeża salsa z jalapeno, yuzu koshu, ponzu i tajemnych składników Chefa.
Dla wielbicieli naszych kreatywnych połączeń przygotujemy Cripsy rice, czyli delikatny ryż w chrupiącym panko, z tatarem z łososia oraz krewetkami smażonymi na maśle czosnkowym. Całość zwieńczy kawior z pstrąga. Dla fanów rolek sushi zaproponujemy uramaki z łososiem tataki, krewetką w panko i tatarem z awokado. Plastry łososia będą delikatnie opalone z zewnątrz i surowe w środku, co zapewni im bogatszy aromat. Kremowy tatar z awokado oraz chrupiąca krewetka w połączeniu z łososiem nadadzą całości idealny balans smaku i konsystencji.
W menu weekendowym królować będzie wyborny łosoś Mowi Supreme, któremu jesteśmy wierni od dłuższego czasu. Po starannej selekcji wybraliśmy go do naszej restauracji. Dlaczego się na to zdecydowaliśmy? Przede wszystkim ze względu na wyborny smak i wspaniałą strukturę mięsa. Równie ważne są dla nas kwestie etycznej, zrównoważonej hodowli, która nie szkodzi środowisku oraz społecznościom lokalnym. Jej gwarantem jest niezależna certyfikacja ASC, którą Mowi Supreme może się poszczycić. Aby ją zdobyć należy spełnić około 150 wyśrubowanych norm.
Pragniemy serwować nie tylko smaczne ale również zdrowe, wysoko odżywcze produkty a łosoś Mowi Supreme spełnia wszystkie te kryteria.
Hodowle prowadzone są w zrównoważony sposób dzięki czemu ich negatywny wpływ na środowisko naturalne jest ograniczony. Rybom zapewnia się warunki życia zbliżone do naturalnych. Małe łososie żyją w słodkiej wodzie, podobnie jak w naturze, w rzekach. Następnie są przenoszone do morskich akwenów, w których przez ponad rok pływają w chłodnej, czystej wodzie, mając dużą swobodę ruchu. Żywią się specjalnie opracowanym pokarmem składającym się w 80% ze skorupiaków i owoców morza. Kontrola diety daje pewność wysokiej odżywczości i większej niż u przeciętnych łososi hodowlanych - zawartości kwasów omega 3, przy jednoczesnym niskim zanieczyszczeniu np. metalami ciężkimi.
Łososia Mowi Supreme serwujemy w Sushi Soul w wielu odsłonach – na surowo, grillowanego, opalanego, pieczonego. Znajdziecie go w sushi, zupie, przystawkach i daniach głównych.
Dajcie się zaprosić na najbliższy weekend do naszej restauracji i spróbujcie tej wyjątkowej ryby w kreatywnych propozycjach Chefa Mariusza.