
Świąteczne spotkanie w Sushi Soul 2024
27 listopada 2024Menu sezonowe Łosoś Mowi Supreme 5 marca – 16 kwietnia 2025

Przedstawiamy Wam nowe menu sezonowe z wyjątkowym bohaterem – Mowi Supreme w roli głównej. Wiemy jak bardzo nasi Goście kochają dania na bazie tego wybornego łososia. Niezmiennie jest najczęściej zamawianą rybą w Sushi Soul. Dlatego też postanowiliśmy wokół niego skomponować dziewięć nowych propozycji oraz spektakularny zestaw sushi. Przez sześć najbliższych tygodni będziecie mogli skosztować ich w naszej restauracji.
Wybieraj świadomie zdrowego, bezpiecznego i pysznego łososia Mowi Supreme.

W Sushi Soul nie spotkacie łososia innego niż Mowi Supreme. Dlaczego? Już tłumaczymy.
Mowi Supreme to najwyższa jakość wśród łososi hodowlanych. Może poszczycić się cenioną przez konsumentów ryb certyfikacją ASC, wspieraną przez WWF. Gwarantuje ona spełnienie 150 wyśrubowanych norm. Mowi Supreme to zrównoważona hodowla i wysokie standardy zapewniające łososiom bezstresowe życie w dużych, zimnych i czystych akwenach. Ich wzrost jest powolny a warunki maksymalnie zbliżone do naturalnych.
Małe łososie dorastają w słodkiej wodzie, następnie przenoszone są do słonej wody, gdzie dorastają jeszcze przez minimum rok, powoli nabierając masy. Specjalnie opracowana przez dietetyków karma obfituje w skorupiaki i jest pozbawiona większości zanieczyszczeń środowiskowych. Dzięki wysokiej jakości diecie oraz dużej ilości ruchu mięso łososi Mowi Supreme jest jędrne, zwarte, z gęstym marmurkiem, co świadczy o dużej zawartości dobrze przyswajalnego kolagenu rybiego – tak cennego budulca dla ludzkiego organizmu. Ma piękny kolor oraz wyborny smak, a przy tym obfituje w zdrowe kwasy omega – 3, białka i tłuszcze.

Mowi Supreme to obłędny smak, jędrna struktura i przepiękny kolor.
Pewnie zastanawiacie się czy menu stworzone wokół jednego produktu nie będzie nudne? Uwierzcie nam, że nie! Nasi kreatywni Chefowie zastosowali wiele różnorodnych technik kulinarnych używając przy tym ciekawych marynat, sosów oraz dodatków. Dzięki temu każda z pozycji menu Łosoś Mowi Supreme jest niebanalna i zaprowadzi wasze kubki smakowe w zupełnie inne miejsca. Inspirowaliśmy się nie tylko Japonią, ale również południową Ameryką czy bliskim wschodem. Wyważona kuchnia Fusion to coś co uwielbiamy. Sprawdźcie co dla Was przygotowaliśmy.
Nigiri oraz sashimi Mowi Supreme zaserwujemy Wam z łososia kombu-jime.

Ta tradycyjna japońska technika była niegdyś używana do konserwacji białych ryb. Jednak to jakie walory smakowe nabiera ryba w tym procesie zdecydowały o jej obecnym wykorzystywaniu. Kluczem jest tutaj umami. W technice kombu-jime używa się najbogatszego naturalnego źródła wzmacniacza smaku – glutaminianu. Płaty wodorostów przecieramy sake a następnie na dobę zawijamy w nie szczelnie polędwicę z łososia. W tym czasie dzieje się magia. Struktura ryby staje się delikatniejsza a smak głębszy i bogatszy w umami. Łososia kombu-jime zaserwujemy Wam w dwóch odsłonach – nigiri ze świeżym wasabi oraz sashimi hirazukuri z autorską lekko pikantną salsą jalapeno.
Odrobinę inspiracji bliskim wschodem zauważycie w przystawce z grillowanego łososia.
Plastry Mowi Supreme przełożyliśmy marynowanym na słodko-kwaśno chrupiącym burakiem. Ułożyliśmy je na hummusie. Jednak przygotowując go, zamiast po ciecierzycę, sięgnęliśmy po bardziej japońską roślinę strączkową – fasolę edamame, czyli tak naprawdę zieloną soję. Doprawiliśmy ją delikatnie czosnkiem. Danie udekorowaliśmy chrupiącymi chipsami z pietruszki oraz aromatycznym sosem z nutą kwiatów czarnego bzu.

Rozpływającego się w ustach łososia Mowi Supreme przygotowaliśmy techniką sous-vide.

Połączony z kremowym, zrównoważonym w smaku, japońskim sosem saiko miso przyniesie niezwykłe doznania. W akompaniamencie marynowanych grzybów shitake i sałatki gome wakame dopieści Wasze podniebienia. Technika sous-vide, choć dziś już mniej „modna” nadal świetnie sprawdza się w przygotowaniu szlachetnych ryb i mięs. Poprzez wolne gotowanie w niskiej temperaturze pozwala na uzyskanie soczystej i niezwykle delikatnej struktury ryby, przy jednoczesnej koncentracji na jej smaku.
Gunkan maki Mowi Supreme to niewątpliwie jedna z najpiękniejszych i niezwykle smacznych interpretacji w naszym menu.
Kulka delikatnego ryżu owinięta w łososia serwowana jest przez nas w dwóch wersjach. W pierwszej z nich Mowi Supreme wspaniale łączy się z sałatką ze szlachetnego kraba śnieżnego. W drugiej natomiast zauroczy Was towarzystwem kawioru z pstrąga i żółtka przepiórczego. Prawdziwa feeria kolorów i smaków.

Jak myślicie – łosoś i marakuja to dobrane towarzystwo?

Sprawdźcie to koniecznie próbując naszego Tatara Łosoś 2.0. Serwujemy go w formie grubszej kostki doprawionej świeżym sosem sojowym. Układamy na kremowym, lekko orzechowym awokado hass. Całość dopełniamy niezwykłym sosem z miso i marakują. Jest świeżo, lekko kwaśno, słodko i słono, z wyraźną nutą umami.
Łososia z południowoamerykańską nutą serwujemy na sashimi makach.
Łosoś z warzywami? Zastanawialiśmy się jak skomponować danie na bazie tych składników i pozytywnie zaskoczyć Gości. Tak powstały sashimi maki z ceviche z łososia. Sashimi maki czyli rodzaj rolki sushi składającej się z awokado oraz świeżych i marynowanych warzyw. Krążki położyliśmy na płasko by zaserwować na nich orzeźwiające ceviche. To pochodząca z Peru, ale popularna w całej Ameryce Łacińskiej technika „gotowania” ryby w kwasie pochodzącym z soku limonek i cytryn. Mowi Supreme pokrojony w kostkę na kilka minut łączymy z sokiem z cytrusów, co powoduje częściowe ścięcie białek i efekt obgotowania oraz nadania charakterystycznego smaku. Ceviche doprawiamy kolendrą, czerwoną cebulą i fasolką edamame. Prezentuje się wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. Na dodatek to prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych.

Nie mogło zabraknąć mariażu delikatnego łososia Mowi Supreme z chrupiącą krewetką i kremowym awokado.

Brzmi smacznie? Dokładnie tak jest! Na krążkach uramaków z krewetkami w panko w środku, umieściliśmy plastry łososia tataki. Co oznacza słowo tataki? To technika opalania z zewnątrz, przy jednoczesnym zachowaniu surowego środka. Na powierzchni ryby następuje reakcja Maillarda wytwarzająca intensywny, przyjemny aromat. Kompozycję dopełnia nasz autorski, uwielbiany przez Gości Sushi Soul tatar z awokado oraz dymka. Ta mieszanka smaków i konsystencji jest bardzo w naszym stylu. Jeśli pokochaliście nasze autorskie rolki, to te uramaki na pewno przypadną Wam do gustu!
Spektakularny zestaw sushi z łososiem Mowi w roli głównej.
Nie mogło zabraknąć także naszego popisowego zestawu sushi. Osiem wyjątkowych kompozycji smakowych. Różnorodne sposoby przygotowania łososia – grillowanie, opalanie, marynowanie oraz oczywiście serwowanie na surowo. Autorskie sosy i salsy, w tym salsa mango-yuzu, salsa liczi-ananas, salsa jalapeno, a także dodatki – świeża trufla, kizami wasabi, kawior czy chipsy z pietruszki. Zaciekawiliśmy Was? Ten zestaw to przykład niezwykłej kreatywności i umiejętności komponowania wielowymiarowych smaków i struktur na jednym talerzu. I jeszcze ta prezencja! Sami popatrzcie.

Czy może być coś lepszego niż pyszne jedzenie, które dodatkowo wspaniale odżywia nasze ciało? Takie właśnie są propozycje z menu sezonowego Łosoś Mowi Supreme.
Zapraszamy Was serdecznie do ich degustacji.
Odwiedźcie nas Was w Forcie Piłsudskiego na warszawskim Mokotowie i sprawdźcie naszą kreatywność.