Łosoś Mowi Supreme – menu weekendowe 20-22 września 2024
18 września 2024Świąteczne spotkanie w Sushi Soul 2024
27 listopada 2024Menu sezonowe „Jesień”
Zobaczcie jak smakuje jesień według naszych kreatywnych Chefów.
Rozgrzewające dania, bogate i nietuzinkowe propozycje sushi. Rozkoszne desery oraz rozgrzewające jesienne napoje. Wszystko na bazie autorskich receptur i najwyższej jakości składników.
Oto co w najbliższych miesiącach będzie rozpieszczało Wasze podniebienia w Sushi Soul.
Spicy pumpkin miso ramen
Złożona i wielowymiarowa zupa - danie. Przygotowujemy ją na bazie długogotowanego bulionu wołowego z dodatkiem dwóch rodzajów tare. Bogaty smak zawdzięczamy wielu składnikom obfitującym w naturalne umami – bulionowi dashi opartemu na wodorostach kombu i płatkach katsuobushi, paście miso, suszonym grzybom (podgrzybkom, enoki i shitake), suszonym pomidorom, mięsu wołowemu, rzemieślniczemu sosowi sojowemu, i wielu, wielu innym. Kremowości i jesiennego charakteru zupie nadaje puree z dyni. Danie to serwujemy z kraftowym, świeżym makaronem ramen oraz idealnie dobranymi dodatkami – chrupiącym, smażonym tofu, marynowanymi grzybkami shitake, pak choyem, fasolką edamame i dymką. Całości dopełnia odrobina oleju chilli.
Dyniowy ramen wspaniale syci i rozgrzewa. Jest lekko pikantny, słonawy i bogaty w piąty smak - umami. Posiada także nuty słodyczy i kwasowości. Tak idealnie skomponowane pięć smaków wraz z przyjemnymi konsystencjami tworzy bardzo satysfakcjonującą i sycącą całość.
Japońskie kanapki sando czyli prawdziwy comfort food
Inspirowane japońskim street foodem, który Chef Mariusz pokochał podróżując po kraju kwitnącej wiśni. Sando są połączeniem rzemieślniczego mlecznego tosta, wypiekanego według oryginalnej japońskiej receptury, ze smakowitymi dodatkami.
Proponujemy Wam te obłędne kanapki w dwóch odsłonach. W pierwszej z nich pomiędzy aromatycznymi, opieczonym kawałkami tosta znajdziecie krewetki smażone na maśle czosnkowym, piklowaną czerwoną cebulę oraz naszego autorskiego tatara z kremowego awokado hass.
Druga odsłona sando będzie idealna dla wielbicieli dobrej jakości czerwonego mięsa. Sezonowaną polędwicę wołową marynujemy w autorskiej zalewie, następnie panierujemy w panko i smażymy na chrupko w oleju rzepakowym. Serwujemy z domowym sosem tonkatsu, coleslawem w japońskim stylu oraz piklowaną czerwoną cebulką.
To prawdziwe jedzenie na poprawę humoru.
Chrupiące pierożki z aromatyczną piersią kaczki i bogatym sosem hoisin
Hit poprzedniej jesieni, którego nie mogło zabraknąć i w tym sezonie. Farsz z piersi kaczki z wyrazistymi, rozgrzewającymi przyprawami owijamy w cienkie ciasto i smażymy na chrupko. Serwujemy z dodatkiem autorskiego sosu hoysin o głębokim, intensywnym smaku. Jeśli lubicie mięso kaczki w azjatyckich interpretacjach, ta pozycja powinna Was zachwycić.
Danie główne z tuńczykiem i krewetkami w roli głównej z autorską salsą ziołowo - czosnkową
Nasza jesienna propozycja na danie główne to połączenie grillowanego steka z polędwicy tuńczyka oraz krewetek z aromatycznym dressingiem z bazylii, kolendry, czosnku i naszych tajemnych składników. Uwierzcie nam, smakuje obłędnie i jest bardzo odżywczy. Serwujemy go z tatarem z awokado, chipsami z pietruszki oraz dwoma kawałkami japońskiego tosta mlecznego, który wspaniale chłonie smaki i soki dania. To kompletna, wielowymiarowa i zdrowa propozycja.
Oczywiście w Sushi Soul nie może zabraknąć sezonowych propozycji sushi, jakich do tej pory nie próbowaliście. Przygotowaliśmy je od podstaw specjalnie do tego menu.
Mamy dla Was aż cztery autorskie pomysły na sezonowe sushi.
Futomaki z tatarem w stylu tajskim
Jak pewnie już wiecie pracujemy tylko na najwyższej jakości łososiu Mowi Supreme posiadającym certyfikację ASC. Z tej szlachetnej ryby przyrządziliśmy tatara w tajskim stylu. Dodaliśmy do niego mango, jalapeno i odpowiednie sosy. Tatara serwujemy na futomakach z warzywami, które w całości przyrządzone są w chrupiącej tempurze i panko. Jest wyraziście, świeżo, słodko-kwaśno i bardzo aromatycznie.
Sashimi maki z łososiem tataki i krewetkami na maśle
Bomba smaku i wysoko odżywczych składników w rolce bez ryżu. Na bogatych w naturalny jod arkuszach nori, zamiast ryżu układamy plastry obfitującego w zdrowe tłuszcze awokado hass. W środek zwijamy plastry opalanego łososia, smażone na maśle krewetki i warzywa. Rolkę delikatnie polewamy pikantnym sosem teriyaki i dekorujemy prażonym czosnkiem. Sashimi maki to świetna propozycja dla osób redukujących węglowodany w diecie lub z innych powodów nie spożywających białego ryżu. Jednak do gustu na pewno przypadnie wielbicielom krewetek, łososia oraz lekko słodko – pikantnych smaków.
Crispy rice z marynowanym tuńczykiem tataki
Delikatny ryż w chrupiącej otoczce z panko z przeróżnymi dodatkami, podbił kulinarne serca wielu naszych Gości. W menu sezonowym prezentujemy Wam nową, niezwykle smakowitą odsłonę Crispy rice. Tym razem bohaterem jest tuńczyk najpierw grillowany w stylu tataki, a następnie krótko marynowany w dressingu bazyliowo-kolendrowo-czosnkowym. Pełną smaku rybę dekorujemy tatarem z awokado oraz prażonym porem. Takiego połączenia nie znajdziecie nigdzie indziej. Kontrastowe konsystencje i uzupełniające się smaki tworzą nietuzinkową kompozycję, o której długo nie można zapomnieć.
Wyjątkowy, niecodzienny zestaw sushi „Jesień”
Perełką każdego sezonu są nasze popisowe zestawy sushi. Odznaczają się one niezwykłymi, bogatymi połączeniami smakowymi i przepięknym wyglądem. Jesteśmy przekonani, że to jeden z najbardziej estetycznych setów sushi jakie możecie zamówić w Warszawie. Osiem wyszukanych, złożonych kompozycji z interesującymi topingami.
W zestawie „Jesień” spotkacie szlachetne ryby – łososia, tuńczyka, seriolę i węgorza. Nie zabraknie również Waszych ulubionych krewetek. Zaserwujemy je w trzech formach - w sałatce, w tempurze oraz na maśle czosnkowym. Ponadto skosztujecie naszej marynowanej w japońskim stylu i opalanej polędwicy wołowej. Pośród topingów królować będzie świeża trufla, kizami wasabi oraz kawior. Jednym słowem wszystko co najlepsze w jednym zestawie, który robi imponujące wrażenie.
Sushi na wynos?
Jasne! Każda z jesiennych rolek oraz zestaw „Jesień” sprawdzi się rewelacyjnie w opcji na wynos. Nasze zestawy i rolki pakujemy w estetyczne, kartonowe opakowania, których nie powstydzicie się przed Gośćmi. Na wynos możecie także zamówić Spicy Pumpkin Miso Ramen.
Zamówienia z dostawą lub odbiorem osobistym możecie składać tutaj: link
Rozkoszne jesienne napoje rozgrzewające
Czas na rozgrzewające i rozpieszczające napoje uważamy za rozpoczęty. Zajrzyjcie do jesiennego, zacisznego Fortu Piłsudskiego. Skierujcie kroki do naszego klimatycznego lokalu i pozwólcie sobie na odrobinę przyjemności. Zaserwujemy Wam rozgrzewającą jesienną herbatę - zieloną z yuzu lub czarną z puree malinowym, miodem i przyprawami korzennymi. Przygotujemy napar imbirowy z cytrusami i przyprawami. Słodyczą i aromatem uraczy Wasze podniebienia Pumpkin Spice Latte z domową bitą śmietaną.
Przepyszna i super zdrowa matcha w jesiennych interpretacjach
Skosztujecie szlachetnej japońskiej matchy w różnych odsłonach. Pumpkin Spice Matcha Latte połączy smak zielonej herbaty z dyniowo-korzenym smakim oraz prawdziwą bitą śmietaną. W stylu wietnamskim zaserwujemy Wam matchę z mleczkiem skondensowanym. Kubki smakowe oraz Wasze oczy ucieszy spektakularna Mango Latte Matcha z puree mango. Napoje z matcha w roli głównej to nie tylko dawka przyjemności ale też energii i prozdrowotnych antyoksydantów. Matcha której używamy pochodzi tylko z pierwszego i drugiego zbioru. Ma delikatny, lekko goryczkowy, charakterystyczny smak, bez spotykanych w jej tańszych wersjach nut kojarzonych z glonami.
Desery rozpieszczające podniebienie
Jesień oznacza w Sushi Soul powrót ukochanego przez wielu Gości musu z mlecznej czekolady. Stanowi on kołderkę dla słodko-kwaśnych karmelizowanych gruszek. Całość wieńczy karmelowo- migdałowa kruszonka. Pycha!
Ponieważ uwielbiamy serniki – na jesieni będziemy serwować Wam je w różnych odsłonach. Od baskijskiego z matchą lub czekoladą, przez pistacjowy z białą czekoladą, po karmelowo korzenny. Nieprzerwanie dostępne będą nasze urocze, mięciutkie mochi w kilku smakach. Te kremowe ciasteczka z zaskakującym wnętrzem, otoczone delikatnym ciastem ryżowym, weszły w DNA naszej restauracji. Wiemy, że wielu z Was nie wyobraża sobie wizyty u nas, bez mochi wieńczących posiłek.
Mamy nadzieję, że pobudziliśmy Wasz apetyt.
Zajrzyjcie do nas i skosztujcie jesiennych propozycji.
Na pewno nie będziecie zawiedzeni.
Do zobaczenia w Forcie Piłsudskiego.