Mariusz Melcer


W lutym 2024 roku miał przyjemność znaleźć się w elitarnym gronie jedenastu osób zaproszonych przez organizatorów kursu Taste of Japan na warsztaty w Akademii Kulinarnej w Kioto oraz staże w najlepszych restauracjach dawnej stolicy Japonii.


Zaszczyt ten spotkał nielicznych uczestników wielomiesięcznego szkolenia, którzy wykazali się szeroką wiedzą i umiejętnościami praktycznymi na egzaminach kończących. Mariusz, tradycyjnej kuchni Japonii uczył się w restauracji Takuma kitamise pod okiem szanowanego Mistrza Masahiro Kurisu. Historia tego miejsca sięga początków dwudziestego wieku. Restauracja uznawana jest za jedno z najlepszych miejsc serwujących klasyczne kaiseki, którego sztuka przekazywana jest w rodzinie Kurisu z pokolenia na pokolenie. Zdobyte umiejętności Mariusz na co dzień wykorzystuje we własnej restauracji, serwując jedocześnie ciekawe historie z japońskiej przygody.

 

Od 25 lat rozwija pasję kulinarną nieustannie poszerzając horyzonty, doskonaląc swój warsztat i poszukując interesujących połączeń smakowych.

Gotować i eksperymentować w kuchni lubił od najmłodszych lat, będąc mistrzem domowego comfortfoodu. Jako siedmiolatek, na początku lat 90, częstował bliskich domowymi frytkami i grzankami w dziesiątkach odsłon. Mając dziesięć lat serwował pełne obiady a nawet przygotowywał świąteczny stół.

Jako niespokojna dusza kochająca rozwój, zmiany i ruch, po podstawówce zdecydował się na edukację gastronomiczną i jednoczesną pracę w zawodzie. W pierwszej pracy miał okazję mocno się zahartować. Dźwigał niewiele lżejsze od siebie worki mąki, czy półtusze wieprzowe, które dodatkowo trybował. Przed Bożym Narodzeniem zlecono mu ubój dwóch ton karpia, co do dziś wspomina jako mocne doświadczenie. Przygotował setki kotletów, zup, pierogów i innych tradycyjnych polskich potraw. W kolejnych latach poznawał kuchnie świata w warszawskich restauracjach. Po maturze zdecydował się na wyjazd do Londynu, gdzie miał przyjemność pracować w dużych restauracjach pod okiem wymagających Chefów kuchni. Do Polski wrócił by móc rozwijać drugą ze swoich pasji - informatykę. Po doświadczeniach z kuchnią polską, włoską, hiszpańską i meksykańską zapragnął poznać kuchnię Japonii. Związał się na 13 lat z restauracjami Sakana, w których przeszedł drogę od Sushi Mastera, przez stanowisko Sous Chefa, aż po Head Chefa. W ostatnich latach współpracy z Sakaną tworzył od podstaw lokal na Wilanowie. Z sushi i kuchnią japońską związał swoją kulinarną przyszłość. Docenił jej kunszt, złożoność i elegancję oraz nieograniczone możliwości rozwoju i doskonalenia warsztatu jako Chef i Sushi Master.

Obecnie spełnia swoje marzenie o posiadaniu własnej restauracji, gdzie realizuje autorskie pomysły.